Wij zijn op zoek naar enthousiaste collega’s op alle vestigingen. Bekijk onze vacatures snel!

BOR en DSR: zó kies je in welk jaar je je bedrijf overdraagt

Nadat toenmalig Staatssecretaris Van Rij op 29 juni 2023 de uitkomsten van een onderzoek naar de BOR-regeling en de DSR met de Tweede Kamer deelde, worden veranderingen doorgevoerd in de regelingen. Daardoor kan het belastingtechnisch nogal uitmaken wanneer jij jouw bedrijf overdraagt aan de opvolger. In dit artikel tref je 4 belangrijke afwegingen voor het timen van de overdracht.

Draag je je bedrijf over, dan moet de opvolger belasting betalen. Zowel bij een bedrijfsoverdracht wegens overlijden (vererving) als bij leven (in combinatie met een schenking). Als er onvoldoende financiële middelen zijn om de erfbelasting/schenkbelasting te betalen, kan de continuïteit van de onderneming in gevaar komen. Daarom zijn er de ‘bedrijfsopvolgingsregeling’ (BOR) en de regeling om de inkomstenbelasting bij een bedrijfsoverdracht te matigen, de ‘doorschuifregeling’ (DSR).

Om te bepalen in welk jaar je jouw bedrijf overdraagt, is het verstandig jezelf de volgende vier vragen te stellen. Uiteraard zijn er nog meer details om rekening mee te houden. Daarover informeert jouw belastingadviseur van vhm | accountants & belastingadviseurs je graag.

Zitten er waardevolle onroerende zaken in de overdracht?
Als er onroerende zaken in de onderneming zitten, die ook buiten de onderneming worden gebruikt, dan kan het voordelig zijn om de bedrijfsoverdracht (in combinatie met schenking) nog in 2024 uit te voeren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld dure auto’s, vliegtuigen of onroerende zaken waarvan de aanschaf meer kostte dan 100.000 euro. Bedrijfsmiddelen die niet alleen zakelijk maar ook privé worden gebruikt, komen per 1 januari 2025 namelijk alleen nog voor de BOR-regeling en de DSR aanmerkelijk belang in aanmerking voor zover ze daadwerkelijk voor bedrijfsdoeleinden in de onderneming worden gebruikt.

Hoelang is de opvolger in dienst?
Als de opvolger in 2024 nog niet 3 jaar of meer in dienst is bij de onderneming, is het slim om te wachten met de overdracht tot januari 2025. De DSR aanmerkelijk belang eist – bij schenking – nu namelijk nog dat de opvolger minimaal 36 maanden in dienst moet zijn geweest, maar die eis vervalt per 1 januari 2025. Dan wordt de leeftijd van de beoogde opvolger van belang.

Hoe oud is de opvolger op het moment van de overdracht?
Is de beoogde opvolger in 2025 jonger dan 21 jaar, dan is het voordelig om de bedrijfsoverdracht uiterlijk eind 2024 uit te voeren. De BOR en DSR aanmerkelijk belang kunnen vanaf 2025 (bij schenking) namelijk alleen worden toegepast als de opvolger op dat moment minimaal 21 jaar is. Overigens, wordt het bedrijf geërfd, dan geldt er géén leeftijdsgrens voor het benutten van de BOR-regeling en DSR.

Welke vorm heeft het eigenaarschap?
De toegang tot de BOR en de DSR aanmerkelijk belang wordt per 1 januari 2026 beperkt tot reguliere aandelen die volledig meedelen in de winstgerechtigdheid en liquidatieopbrengst, met een belang van ten minste 5 procent. Daarom is het verstandig om te kijken welke vorm het eigenaarschap heeft en hoe groot het belang is. Als de conclusie is dat de regelingen in 2026 niet kunnen worden benut, doe de bedrijfsoverdracht dan vóór 2026.

Vrijblijvend belastingadvies rondom BOR-regeling en DSR
Samenvattend kunnen we stellen dat de BOR-regeling en de DSR ook na de veranderingen die in de periode 2024-2026 worden doorgevoerd, nog altijd aantrekkelijke regelingen zijn. De juiste timing is wel belangrijk. Behalve de 4 afwegingen die we in dit artikel hebben behandeld, zijn er nog meer details op basis waarvan we het beste moment voor de bedrijfsoverdracht bepalen. Neem contact op met vhm | accountants & belastingadviseurs. We denken graag met u mee.

Innoveren met fiscaal voordeel

Ontwikkelt jouw bedrijf innovatieve technische producten of diensten? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor stimuleringsmaatregelen, die belastingvoordeel kunnen opleveren.

Innoveren is een tijdrovende aangelegenheid. Het vraagt kennis, personele inzet en energie. Anderzijds maakt een innovatie je bedrijf klaar voor de toekomst of geeft het je zelfs de mogelijkheid om iets unieks op de markt te brengen. Omdat de overheid innovatie wil bevorderen, zijn er regelingen die fiscaal voordeel bieden, zoals de WBSO en de innovatiebox. De belastingadviseurs van vhm | accountants & belastingadviseurs helpen je om die optimaal te benutten.

WBSO
Met de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) betaal je minder belasting over de uitgaven rondom de innovatie binnen je bedrijf. Het kan gaan om belastingvoordelen in de vennootschapsbelasting, of bijvoorbeeld in de loonheffingen of de inkomstenbelasting.

Innovatiebox De innovatiebox geeft korting op de vennootschapsbelasting die je betaalt voor de winst die voortkomt uit de innovatie.

Maximaal fiscaal voordeel
De aanvraag van de regelingen is een intensief en tijdrovend proces. Onze specialisten weten precies hoe ze de WBSO en innovatiebox zo inrichten dat je daar het maximale fiscale voordeel uit haalt. Onze experts doen voor jou de aanvraag en richten de regelingen zo gunstig mogelijk in.

Klaar voor de toekomst
Het resultaat is dat jij je volledig kunt richten op je bedrijf en op de innovatie. Zo is jouw bedrijf straks klaar voor de toekomst én weet je zeker dat je de fiscale regelingen rondom innovatie optimaal hebt benut.